No replies
User offline. Last seen 8 years 15 weeks ago. Offline
Joined: 02/01/2010

Dragi posjetioci, članovi i gosti Foruma BECAN.

Dokumenti koje imate priliku pogledati u ovoj temi su osnovni dokumenti za terensko (epidemiološko) istraživanje u projektu BECAN iz radnog paketa 2 projekta. Nakon što je Koordinator projekta (Institut za zdravlje djece Atina) razvio ove dokumente svi partneri u zemljama učesnicama su ih preveli i djelimično prilagodili na svoje jezike. Cilj je bio da se istraživački timovi u svakoj zemlji obuče za ovakvo jedno složeno istraživanje u osjetljivost temi obuče na jedinstven način - kako bi se istraživanje provelo na isti način i time obezbjedila komparativnost dobivenih podataka.

Ovi dokumentu, ipak, mogu ostvariti svoju svrhu i van okvira projekta BECAN. Iz tog razloga se čine javno dostupnim i ne samo da olakšavaju već pružaju razvijenu i kompaktnu metodologiju za istraživanje u ovoj oblasti. Dakle, njihova vrijednost je i informativna (budući da daje podatke o metodologiji istraživanja i strukturi istraživačkih zadataka i obaveza) i upotrebna (budući da ima cilj da služi u metodološke svrhe izvan projekta BECAN).

Prvi dokument ("Priručnik za obuku istraživača") korišten je u  posebnoj obuci za istraživače o ovako osjetljivim pitanjima a pored metodologije obuhvata i jako bitna sigurnosna i etička pitanja istraživanja. Drugi dokument ("Smjernice za istraživače") istraživači koriste tokom istraživanja i svrha mu je olakšati istraživački postupak i osigurati provedbu na utvrđenim metodološkim pravilima.

Dokumente možete preuzeti u prilogu ispod.

U ime BH BECAN tima:
Samir Forić,
mlađi istraživač
Institut za društvena istraživanja
Fakultet političkih nauka Sarajevo